Kaffeprovning

Upplev kaffe på ett nytt sätt

En kaffeprovning är verkligen ett helt annat sätt att uppleva kaffe på än vad de flesta är vana vid. Det är lätt att tro att kaffe smakar just det, kaffe. Men när man provar olika kaffen samtidigt så upptäcker man att det är så mycket mer komplext än så. Under en kaffeprovning så provar vi flera kaffen samtidigt som vi letar efter vad som gör varje kaffe unikt. Dessutom så använder man en sked när man provar kaffe.

Inom kaffebranschen så kallar man en kaffeprovning för koppning. Det är en metod för att bedöma olika karaktärer hos ett visst kaffe. Koppningen tillåter oss att jämföra olika kaffen med varandra. När vi koppar ett kaffe får vi också en bättre förståelse för just det kaffet. När man koppar ett kaffe så letar man efter smaktoner hos kaffet och bedömer bland annat kroppen, syra, sötma och eftersmak.

En onsdagskväll i månaden har vi öppen kaffeprovning. En öppen provning innebär att vem som helst kan komma på koppningen förutsatt att man har bokat plats.

När man koppar kaffen så smakar man på kaffet med hjälp av en sked. Det innebär att man inte dricker speciellt mycket kaffe utan det är små mängder man får i sig. Men mängden är fullt tillräcklig för att känna hur kaffet smaker vilket är målet med kaffeprovningen. Vi lovar att era smaklökar kommer vara rätt trötta efter en provning.

Vi brukar prova fyra kaffen som vi har till försäljning i kaffebaren. Dessutom har vi alltid ett referenskaffe. Referenskaffet är  ett vanligt kaffe köpt i en vanlig affär för att ni ska upptäcka skillnaderna mellan vanligt kaffe och ett specialkaffe.

Efter vi har genomfört provningen går vi igenom alla kaffen vi har provat. Vi pratar om vilka kaffen som vi tyckte bäst om, och framför allt varför vi tyckte bäst om just det kaffet. Vi pratar om vilka smaktoner vi upptäckte under provningen. Självfallet får ni också veta vilka kaffen ni provade och mer om just dessa kaffen.

Det finns alltid lite frågor om kaffe så kaffeprovningen avslutas alltid med en liten frågestund.

Koppningen tar ca 120 minuter. För att vi ska genomföra en öppen kaffeprovning så krävs det att minst fem deltagare har bokat plats.

Boka din plats

Vill ni att bjudningen ska sticka ut? ska ni göra något kul med arbetskamraterna? ska någon i kompisgänget gifta sig? eller fyller någon år? Oavsett anledning är en Privat kaffeprovning ett bra alternativ.

Vi kommer överens om tid och plats för provningen. Vi tar med oss utrustning och kommer till den plats ni vill mot ersättning för resa. Självklart kan vi genomföra koppningen i kaffebaren om det passar er bäst.

När man koppar kaffen så smakar man på kaffet med hjälp av en sked. Det innebär att man dricker speciellt mycket kaffe utan det är små mängder man får i sig. Men mängden är fullt tillräcklig för att känna hur kaffet smaker vilket är målet med kaffeprovningen. Vi lovar att era smaklökar kommer vara rätt trötta efter denna provning.

Vi brukar prova fyra kaffen som vi har till försäljning i kaffebaren. Dessutom har vi alltid ett referenskaffe. Referenskaffet är alltid ett vanligt kaffe köpt i en vanlig affär för att ni ska upptäcka skillnaderna mellan vanligt kaffe och ett specialkaffe.

Efter vi har genomfört provningen går vi igenom alla kaffen vi har provat. Vi pratar om vilka kaffen som vi tyckte bäst om, och framför allt varför vi tyckte bäst om just det kaffet. Vi pratar om vilka smaktoner vi upptäckte under provningen. Självfallet får ni också veta vilka kaffen ni provade och mer om just dessa kaffen.

Det finns alltid lite frågor om kaffe så kaffeprovningen avslutas alltid med en liten frågestund.

Koppningen tar ca 120 minuter.

Skicka förfråga nu

Ett triangeltest är en annan form av kaffeprovning. Det går ut på att man ska upptäcka vilket kaffe som är olikt de andra två av de tre man har framför sig. Triangeltestet är ett av flera prov som ingår i Q-grader utbildningen.

Triangeltest kommer inte i form av öppna provningar utan vi erbjuder dem enbart som privat provning.

Testet går ut på att man har flera olika grupper av kaffen. Varje grupp består av tre skålar med kaffe. Två av de tre skålarna innehåller samma kaffe. Utmaningen är att välja vilket kaffe det är som inte hör hemma med de andra.

När vi utför triangeltestet brukar vi ha fem olika grupper om tre kaffen.  Deltagarna börjar vid en kaffegrupp för att sedan gå vidare till nästa grupp tills man har provat alla kaffen.

Precis som vid en koppning så provas allt kaffe med sked. Det innebär att man inte dricker speciellt mycket kaffe då det räcker med en liten mängd för att identifiera smaker på kaffet.

Vi lovar att era smaklökar kommer vara rätt trötta efter denna provning.

Det finns alltid lite frågor om kaffe så kaffeprovningen avslutas alltid med en liten frågestund.

Skicka förfråga nu